Κτήμα Καναπίτσα - Δεκέμβριος 2017
Δοκιμάσαμε μέσα Οκτωβρίου μια "μίνι", πιλοτική παραγωγή έξτρα παρθένου αγουρέλαιου με απόδοση 19:1,
19 κιλά ελιές απέδωσαν 1 κιλό λάδι! Εξαιρετικά μυρωδάτο, καταπράσινο αγουρόλαδο, ασυνήθιστα μαλακό, με ελάχιστα οξέα,
που έγινε ανάρπαστο σε ακραία φιλική τιμή... Η κανονική μας παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ψυχρής έκθλιψης
απέδωσε τέλη Νοεμβρίου μέτρια ποσότητα άριστης ποιότητας αναφορικά στην οξύτητα (0.25%) και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Ο καρπός φέτος ήταν απόλυτα υγιής και καθαρός, βασική προϋπόθεση για το αψεγιάδαστο αποτέλεσμα.
Η θερμοκρασία στην μάλαξη και στα δύο στάδια της φυγοκέντρησης δεν ξεπέρασε τους 28°C.
Διαθέσιμο σε φιάλη marasca 500ml με έλεγχο ροής, δοχείο 5 λίτρων και με παραγγελία δοχείο 17 λίτρων (16 κιλών)
Δείγματα & Παραγγελίες στο email info@galaxidion.gr
Ετικέττα

 

Κτήμα Καναπίτσα – 06/11/2012

 

Πριν τρία χρόνια πήραμε την απόφαση να περιποιηθούμε τον παλιό ελαιώνα της Καναπίτσας στο παραδοσιακό Γαλαξίδι. Δέκα στρέμματα με 165 ρίζες, ελιές με πάνω από μισό αιώνα στο κορμί τους. Τα δέντρα είχαν λεηλατηθεί από ...ξυλοβόρους αυτόχθονες και εγκαταληφθεί στην τύχη τους. Δεν έβλεπες τίποτα άλλο από τεράστιους θάμνους, τα άγρια είχαν καλύψει τα πάντα. Ριχτήκαμε στη δουλειά να φτιάξουμε έναν πρότυπο ελαιώνα προς την κατεύθυνση που μας πρόσταζαν οι νέες συνθήκες.

 

Τόννοι τα κλαδέματα, από μακριά έβλεπες τις φωτιές που καίγανε τα άγρια ασταμάτητα. Και σιγά σιγά προέβαλαν τα ελαιόδεντρα. Τρεις διαφορετικές, εξαιρετικές ποικιλίες. Η περιοχή ιδανική για ξηρική καλλιέργεια, μικρή απόδοση άριστης ποιότητας με προϋπόθεση την κατάλληλη φροντίδα. Το μικροκλίμα με τον καλοκαιρινό μαϊστρο να κατεβαίνει από την Αγιά Σωτήρα, το μοναστήρι πάνω από το γραφικό Γαλαξίδι, συμβάλλει ιδανικά.

2010: 165 θάμνοι αγριελιάς «πνίγουν» 165 πολύτιμα ελαιόδεντρα

 

 

2011: Οι περιποιημένες ρίζες ελιάς με φόντο τον χιονισμένο Παρνασσό

2010

Η σοδειά του 2010 ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ο καρπός εννενήντα κιλά, το λάδι ούτε είκοσι. Το μέλλον ήταν μπροστά και απαιτούσε υπομονή και επιμονή. Όργωμα μετά από δεκαετίες, προσεκτικό να μην τραυματίσει τη ρίζα, που διψασμένη στην ξεραϊλα του τόπου ψάχνει στην επιφάνεια για το λιγοστό νερό της βροχής. Συντηρητική λίπανση μετά από μελέτη του εδάφους.

 

 

 

 

 

2011

Και φτάνει το 2011... Τριακόσια είκοσι τα κιλά του καρπού, εβδομήντα κιλά άριστο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το δώρο της φύσης. Οι φίλοι γεωπόνοι ζητάνε υπομονή. Το μέρος δεν είναι για εντατικές καλλιέργειες, κάτι που ούτε εμείς επιθυμούσαμε σε βάρος της ποιότητας. Λιγότερο κλάδεμα, η ίδια φιλική προς το περιβάλλον λίπανση.

 

 

2012

Ξημερώματα 2012, μεγάλη περιέργεια και αγωνία. Θα κάνει καρπό, θα τον κρατήσει, θα έχει νερά, μη μας βρει ο κακός δάκος;

 

Σήμερα έξι Νοεμβρίου ξέρουμε ότι προχωρήσαμε καλά με τη συμβολή της φύσης. Αναμένουμε πάνω κάτω τέσσερις τόννους αψέκαστο, καθαρό καρπό χωρίς ίχνος δάκου και γύρω στα οκτακόσια κιλά αγνό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κι αυτό με τη συμβολή του Γιάννη του Ευσταθίου με το υπερσύγχρονο λιοτρίβι του στον ελαιώνα της Βίδαβης. Όλα έχουν οργανωθεί: τα τσεκούρια, τα πριόνια, τα ελαιόπανα, οι βέργες, οι χτένες, τα καφάσια... Με κέφι και μεράκι θα κατεβάσουμε τον καρπό και θα τον μεταφέρουμε τη μεγάλη μέρα μέσα σε λίγες ώρες στο λιοτρίβι σε αεριζόμενα καφάσια, όχι σε τσουβάλια. Ο Γιάννης θα ρυθμίσει τα μηχανήματα στη σωστή, χαμηλή ταχύτητα, το νερό στη σωστή δόση και τη θερμοκρασία στους το πολύ 28-29 βαθμούς Κελσίου. Όλα τα παραπάνω προϋποθέσεις για την άριστη ποιότητα. Κάθε μέρα σοδειάς θα ελαιοποιηθεί άμεσα και θα παρουσιάσει τα δικά της, ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

 

 

Η μεγάλη μέρα της συγκομιδής αρχίζει στις επτά το πρωϊ στον ελαιώνα,
τελειώνει μεσάνυχτα στο λιοτρίβι.

 

Ο συνδυασμός των ποικιλιών του καρπού και η ευλαβική διαδικασία στο χωράφι και στο λιοτρίβι ελπίζουμε να φέρουν και φέτος το επιθυμητό αποτέλεσμα: ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης (άθερμο) με καταπληκτικά αρώματα, «παχύ» στο στόμα και «γλυκό» στο λαιμό από την πρώτη κιόλας μέρα.
Θα το μοιραστούμε με λιγοστούς φίλους-πελάτες, στους οποίους θα χαρούμε να ανήκετε κι εσείς.

 

Γιώργος και Νίκος


Ετικέττα

 

 

 

Οι επιλογές είναι οι εξής, πάντοτε μετά από γευστική δοκιμή και προϋπόθεση την περιορισμένη διαθεσιμότητα, παραδοτέο στην Αθήνα:

 

 

 

 

- Δοχείο από λευκοσίδηρο, πέντε λίτρων (5 l):                                  30 €

 

5 LT

 

 

 

- Δοχείο από λευκοσίδηρο, δεκαεπτά λίτρων (17 l):                         90 €

 

17 LT

 

 

 

- Ανοξείδωτο δοχείο ιταλικό με βρυσάκι, τριάντα λίτρων (30 l):    160 € + 70 € δοχείο με βάση

 

 

- Ανοξείδωτο δοχείο ιταλικό με βρυσάκι, πενήντα λίτρων (50 l):   260 € + 75 € δοχείο με βάση

 

 

 

 

 

 

 

Τα ανοξείδωτα δοχεία αναλαμβάνουμε να τα πάρουμε πίσω του χρόνου, να τα καθαρίσουμε και με το καλό να σας τα ξαναφέρουμε γεμάτα! Είναι αθάνατα, από ανοξείδωτο ατσάλι ειδικό για τρόφιμα, ο καλύτερος τρόπος συντήρησης του ελαιολάδου.

Σας προτρέπουμε ακόμα και αν δεν πάρετε το λάδι σε ανοξείδωτο, να το μεταγγίσετε άμεσα είτε σε ανοξείδωτο δοχείο ή σε σκούρα, γυάλινα μπουκάλια και να το φυλάξετε σε δροσερό μέρος με σταθερή θερμοκρασία!

container

container

 

 

Αν θέλετε να εκτυπώσετε τις παραπάνω πληροφορίες, πατήστε εδώ.